Historische Act

Mummieportret Sarapispriester

Mijn interesse in geschiedenis is groot met heer 1 in 5 hou ik van muziek, creativiteit, theater en re-enactment.  Hier komt de kunstenaar in mij tot leven. Ik bied historische muziek, publieksactiviteiten & workshops aan vanuit re-enactment, in historische kledij. Interesse? Kijk op:

Een interactieve act of workshop met een Romeinse priester-astroloog. Onderdelen kunnen zijn:

  • Over astrologie, Romeinse goden, religie en filosofie
  • Astrologie op speelse wijze toepassen op publiek
  • Romeins schrijven op echt papyrus: letters, cijfers, schrift
  • Votief-beeldjes kleien
  • Offerceremonie met Romeinse muziek

Welkom, en aangenaam kennis te maken… ik ben ASTROLOGUS,  priester van Sarapis-Zeus. Eveneens wordt ik geconsulteerd om in de sterren te kijken. Dit heilige werk voer ik gewoonlijk uit in de tempels van Zeus, wat niet wil zeggen dat ik nooit van huis ben. Verre reizen heb ik gemaakt om de praxis van de astrologie te bestuderen, en ik was leerling van Vettius Valens, grootmeester in de astrologie. Keizers, notabelen maar ook vreemdelingen ben ik daarna tot dienst geweest, en een metgezel van het gewone volk wil ik steeds zijn. Vind mij, in het derde en vierde uur van de dag. op het plein! Zelden treft men mij daar zonder mijn astronomische tabellen en mijn pinax, dat is mijn astrobord.

Is er een belangrijke beslissing in het spel, zoekt gij een gunstige trouwdatum, ligt er een verre reis in het verschiet? Curieus naar wat het lot voor je u petto heeft?  Ga gerust naar een ingewandenlezer, vogelvlucht-voorspeller of droom interpretator; ik wens u het beste, maar weet dat onder de bescherming van Sarapis de astrologie het hoogst aangeschreven staat! Noodlot of Voorspoed, geef mij uw datum en ik voorzeg het U! Geluk!!

 

Foto Tobias Greve (copyright preHistorisch Dorp)

Sarapis-Priesters en Astrologie

De cultus van Zeus was wijdverbreid,  en er zijn aanwijzingen dat Sarapis en Zeus dezelfde zijn. Hoogstwaarschijnlijk werd in de tempels van Sarapis ook astrologie bedreven. Dit blijkt uit tekstbronnen en vondsten. Hier zie je het detail van het diadeem met daarop goed te zien de zeven stralen van de zeven planeten. Goden-amuletten konden hierbij ook gebruikt zijn, als amulet of invloed om ongeluk te weren en de planeten aan te duiden op een astrologisch bord.

 

Archeologische Vondsten: Papyrus en Pinax

De gevonden astrologische teksten op papyrus en ostraca (scherven) zijn de ruwe aantekeningen die nodig zijn om een horoscoop te kunnen maken.

oudste vondst horoscoop, papyrus

 

Een horoscoop maken is echter niet mogelijk zonder visuele representatie. Men gebruikte daarvoor een pinax, een astrobord en legde daarop de posities van de planeten uit met half-edelstenen, of goden-planeet-amuletten.  Onderstaand bord is een van de drie vondsten van zo een astro-board. Een luxe versie met ivoor, ebbenhout, (goud-)verf. Vermoedelijk gebruikte men ook eenvoudiger modellen van hout. Een pinax met zand erop voldeed ook; men tekende de dierenriem en de planeten er eenvoudigweg in bij de duiding.

Pinax ofwel astrologiebord, ivoor, 2e eeuw Grand, Vogezen.
Zegelring Sarapis-isis
Afdruk Sarapis-Isis
Sarapis-Zeus

Oxyrhynchus Papyrus.

Voor de gewone man en voor keizers

Uit de vondsten blijkt dat gewone mensen een horoscoop lieten maken, maar ook van keizers is bekend dat zij astrologen raadpleegden.

Keizer Augustus dankt zijn overwinningen deels aan astrologie. Hij associeert zich met het heerser-symbool Capricornus (hij werd geboren met Maan in Steenbok).

Oorsprong van astrologie: Mesopotamie en Egypte

In Mesopotamie bedreef men al duizenden jaren astrologie en had men gedegen astronomische kennis opgebouwd over planeten, cycli  en de ecliptica. De planeten en de dierenriemtekens gaven voor hen ‘voortekenen’ over gebeurtenissen op aarde en zo kon de astrologie ook gebeurtenissen voorspellen. In Egypte werkte men astrologisch meer met de rotatie van de aarde en de seizoenen en de daaruit ontstane hemelpunten als Ascendant en Midhemel en de ‘huizen’. Deze stromingen van astrologie smolten samen in de bloeiperiode van het Romeinse rijk en zo ontstond de ‘Hellenistische Astrologie’ (200 v Chr tot 700 na Christus). Dat legde de basis voor astrologie zoals wij die nu nog steeds kennen: planeten, dierenriemtekens, huizen en de aspecten. Bijzonder te weten is dat men in deze periode ook begint met geboortehoroscopen van personen te maken.

Leeuw van Nemrud. Klik op afbeelding voor animatie.

De Leeuw van Nemrud in Mesopotamie. De stand van de hemel op 14 juli 109 voor Christus, Nemrud, is tot op het uur kloppend terugberekend, met Mars, Mercurius en Jupiter boven de vaste ster Regulus langs, en de nieuwe maan eronder (de sikkel in het beeld). het moment van de kroning van de Koning aldaar. 19.35 uur Local Real Time. Bekijk animatie.