Act: Astrologus – Ontsluiering van de Oude Astrologie

Mummieportret Sarapispriester

Welkom bij Astrologus, jouw toegangspoort tot de wereld van geschiedenis en interactieve re-enactment! Als een gepassioneerde geschiedenisliefhebber, combineer ik mijn liefde voor muziek, creativiteit, theater en re-enactment in boeiende historische ervaringen. Ben je nieuwsgierig geworden? Ontdek meer op:

Bij Astrologus kun je genieten van interactieve acts en workshops met een Romeinse priester-astroloog. Ontdek:

  • De wereld van astrologie, Romeinse goden, religie en filosofie
  • Speelse toepassingen van astrologie op het publiek
  • Het schrijven van Romeinse teksten op echt papyrus: letters, cijfers en schrift
  • Het creëren van votiefbeeldjes
  • Een unieke offerceremonie met begeleidende Romeinse muziek

Ik ben Astrologus, priester van Sarapis-Zeus, en ik kijk graag voor je naar de sterren. Mijn heilige werk vindt meestal plaats in de tempels van Zeus, maar ik ben ook beschikbaar buiten de tempelmuren. Naast mijn reizen om de kunst van de astrologie te bestuderen, was ik een leerling van Vettius Valens, een grootmeester in de astrologie. Ik heb keizers, notabelen en gewone mensen gediend. Je kunt me vinden op het plein, meestal in de derde en vierde uren van de dag, met mijn astronomische tabellen en astrobord in de hand.

Of je nu een belangrijke beslissing moet nemen, op zoek bent naar een gunstige trouwdatum, of een verre reis in het verschiet hebt, ik kan je helpen. Onder de bescherming van Sarapis is astrologie de meest gewaardeerde kunst! Laat me je toekomst voorspellen – geluk lacht je toe!

Foto Tobias Greve (copyright preHistorisch Dorp)

Ontdek de verborgen wereld van Sarapis-priesters en astrologie

In de wijdverbreide cultus van Zeus lijkt Sarapis, voor velen, een alter ego van de oppergod. Binnen de tempels van Sarapis werd hoogstwaarschijnlijk ook de kunst van astrologie beoefend, een onthulling die wordt ondersteund door oude teksten en opgravingsvondsten. Een detail van een diadeem met de duidelijke afbeelding van de zeven stralen van de zeven planeten toont aan hoe diep deze praktijken waren geworteld. Amuletten van goden dienden mogelijk als bescherming tegen ongeluk en als symbolische verwijzingen naar de planeten op astrologische borden.

Archeologische schatten: Papyrus en Pinax

De ontdekte astrologische teksten op papyrus en ostraca (scherf) vormen ruwe notities die nodig zijn om een horoscoop te construeren. De oudste bekende horoscoop dateert al van de oudheid.

Het maken van een horoscoop vereist echter een visuele representatie. Hiervoor gebruikten de oude astrologen een pinax, een astrologisch bord, waarop ze de posities van planeten weergaven met halfedelstenen of goden-planeet-amuletten. Hier zie je een van de drie ontdekte astrologische borden, een luxueuze versie met ivoor en ebbenhout uit de 2e eeuw in de Vogezen. Eenvoudigere houten modellen waren waarschijnlijk ook in gebruik. Voor sommige interpretaties volstond zelfs een eenvoudige pinax met zand, waarop de dierenriem en planeten werden getekend.

Astrologie voor iedereen, zelfs voor keizers

De archeologische vondsten onthullen dat zowel gewone mensen als keizers hun horoscopen lieten duiden door astrologen. Ontdek de rijke geschiedenis en de mysterieuze wereld van astrologie binnen de tempels van Sarapis-Zeus.

 

 

oudste vondst horoscoop, papyrus

 

 

Pinax ofwel astrologiebord, ivoor, 2e eeuw Grand, Vogezen.
Zegelring Sarapis-isis
Afdruk Sarapis-Isis
Sarapis-Zeus

 

 

Keizer Augustus dankt zijn overwinningen deels aan astrologie. Hij associeert zich met het heerser-symbool Capricornus (hij werd geboren met Maan in Steenbok).

Oorsprong van astrologie: Mesopotamie en Egypte

In Mesopotamie bedreef men al duizenden jaren astrologie en had men gedegen astronomische kennis opgebouwd over planeten, cycli  en de ecliptica. De planeten en de dierenriemtekens gaven voor hen ‘voortekenen’ over gebeurtenissen op aarde en zo kon de astrologie ook gebeurtenissen voorspellen. In Egypte werkte men astrologisch meer met de rotatie van de aarde en de seizoenen en de daaruit ontstane hemelpunten als Ascendant en Midhemel en de ‘huizen’. Deze stromingen van astrologie smolten samen in de bloeiperiode van het Romeinse rijk en zo ontstond de ‘Hellenistische Astrologie’ (200 v Chr tot 700 na Christus). Dat legde de basis voor astrologie zoals wij die nu nog steeds kennen: planeten, dierenriemtekens, huizen en de aspecten. Bijzonder te weten is dat men in deze periode ook begint met geboortehoroscopen van personen te maken.

Leeuw van Nemrud. Klik op afbeelding voor animatie.

De Leeuw van Nemrud in Mesopotamie. De stand van de hemel op 14 juli 109 voor Christus, Nemrud, is tot op het uur kloppend terugberekend, met Mars, Mercurius en Jupiter boven de vaste ster Regulus langs, en de nieuwe maan eronder (de sikkel in het beeld). het moment van de kroning van de Koning aldaar. 19.35 uur Local Real Time. Bekijk animatie.